|
Polska wieprzowina jest bezpieczna 

MINISTER ZDROWIA MZ-ZP-P-070-26733-6/DP/14 |
Warszawa, dnia 26 lutego 2014 roku |
Komunikat w sprawie przypadków wystąpienia choroby afrykańskiego pomoru świń
na terenie Rzeczypospolitej Polskiej
Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że w ramach funkcjonującego od ubiegłego roku programu monitorowania afrykańskiego pomoru świń w dniach 17 oraz 19 lutego br. na terenie województwa podlaskiego wykryto dwa przypadki martwych dzików, u których potwierdzono materiał genetyczny wirusa afrykańskiego pomoru świń. Jest to wirusowa choroba świń domowych wszystkich ras oraz dzików. Wirus ten nie jest groźny dla człowieka w kontakcie bezpośrednim i nie posiada zdolności przenoszenia się na ludzi. Nie zanotowano również żadnych przypadków wystąpienia tej choroby u świń hodowlanych w Polsce.
Przepisy stosowane przez Inspekcję Weterynaryjną zapobiegają możliwości wprowadzenia do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono afrykański pomór świń. Państwowa Inspekcja Sanitarna nie stwierdza żadnych zagrożeń dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w związku z tą chorobą. Dostępne w handlu mięso jest bezpieczne i nadaje się więc do spożycia. Służby podległe Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęły stosowne działania mające na celu ograniczenie potencjalnego ryzyka przeniesienia tej choroby na trzodę chlewną.
Więcej szczegółowych informacji można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego:

Data utworzenia: 2014-02-26 |
|
Data publikacji: 2014-02-26 |
Opublikowany przez: Marlena Woźniak |
Statystyka strony: 9192 wizyt
| |