|
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania 
Dz.U.03.87.805
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1)
z dnia 17 marca 2003 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania.
Na podstawie art. 9 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63 poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 i z 2002 r. Nr 135, poz. 1145) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1. Dozwolone substancje dodatkowe, ich funkcje technologiczne oraz substancje pomagające w przetwarzaniu określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2. Warunki stosowania dozwolonych substancji dodatkowych określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
3. Dozwolone substancje dodatkowe stosowane w procesie produkcji żywności przeznaczonej dla niemowląt i dzieci do 3 lat, oraz warunki ich stosowania określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
4. Warunki stosowania substancji pomagających w przetwarzaniu określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
§ 2.
Dozwolonymi substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki żywności:
1) substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych wód;
2) produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek, wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową („pektyna płynna”);
3) baza gumy do żucia;
4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów lub zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi;
5) chlorek amonu;
6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe i ich sole, białka mleka i gluten;
7) niespełniające funkcji substancji dodatkowych aminokwasy i ich sole, z wyjątkiem kwasu glutaminowego, glicyny, cysteiny i cystyny oraz ich soli;
8) kazeina i kazeiniany;
9) inulina.
§ 3.
Dozwolone substancje dodatkowe stosuje się zgodnie z ich funkcjami technologicznymi oraz w dawkach i na warunkach określonych w załącznikach nr 1 - 3 do rozporządzenia.
§ 4.
Dawki, określone rozdziałach 1 i 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia oraz w załączniku nr 3 do rozporządzenia, stanowią maksymalne dopuszczalne ilości dozwolonych substancji dodatkowych w gotowych do spożycia środkach spożywczych przygotowanych według instrukcji producenta, natomiast dawki określone w rozdziale 3 załącznika nr 2 do rozporządzenia stanowią maksymalne dopuszczalne ilości dozwolonych substancji dodatkowych w środkach spożywczych wprowadzanych do obrotu, chyba że przepisy załącznika stanowią inaczej.
§ 5.
Substancje pomagające w przetwarzaniu stosuje się zgodnie z ich funkcjami technologicznymi oraz na warunkach określonych w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§ 6.
1. Dozwolone substancje dodatkowe, dla których nie ustalono dopuszczalnych dawek, co wyrażono znakiem „-„ lub określeniem quantum satis, stosuje się w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego, zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną.
2. Dozwolone substancje dodatkowe nie mogą być stosowane w celu wprowadzania konsumenta w błąd co do jakości produktu.
§ 7.
W produkcji jednego środka spożywczego dopuszczalne jest stosowanie mieszaniny dozwolonych substancji dodatkowych, z zastrzeżeniem § 3 i 4.
§ 8.
Dozwolonych substancji dodatkowych, z wyjątkami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia, nie stosuje się do:
1) żywności nieprzetworzonej,
2) miodu pszczelego;
3) niezemulgowanych olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego;
4) masła;
5) mleka, pełnego, półtłustego i odtłuszczonego, pasteryzowanego i sterylizowanego, włączając sterylizację UHT oraz pasteryzowanej śmietany i śmietanki;
6) niearomatyzowanych i bez dodatków smakowych, fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii;
7) wód mineralnych i wód stołowych, wód źródlanych;
8) kawy, z wyjątkiem aromatyzowanej kawy instant, i ekstraktów kawy;
9) herbaty w liściach niearomatyzowanej;
10) cukru białego, cukru białego rafinowanego, cukru białego przemysłowego, cukru płynnego, cukru płynnego inwertowanego, syropu inwertowanego, syropu glukozowego, syropu glukozowego odwodnionego, glukozy jednowodnej, glukozy bezwodnej;
11) suchych makaronów z wyjątkiem makaronów bezglutenowych lub makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych;
12) maślanki naturalnej niearomatyzowanej lub bez dodatków smakowych, z wyjątkiem maślanki sterylizowanej.
§ 9.
Przepisy niniejszego rozporządzenia stosuje się również do
dozwolonych substancji dodatkowych, które są używane w produkcji
środków spożywczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. U. Nr 239, poz. 2050).
§ 10.
Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tracą moc:
1) § 36-39 i § 41 pkt 1 w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
2) rozdział 2 w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§ 11.
Wymagania określone w § 5 w pkt 13 i w § 41 w pkt 3 w załączniku nr 2 do rozporządzenia stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 12.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
MINISTER ZDROWIA 1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833). Załączniki:
zał1.doc , zał1.zip
zał2.1.doc , zał2.1.zip
zał2.2.doc , zał2.2.zip
zał2.3.doc , zał2.3.zip
zał2.4.doc , zał2.4.zip
zał2.5.doc , zał2.5.zip
zał2.6.doc , zał2.6.zip
zał3.doc , zał3.zip
zał4.doc , zał4.zip .

|
|
Data publikacji: 2003-03-17 |
Opublikowany przez: Arkadiusz Wieczorek |
Statystyka strony: 7573 wizyt
| |